Nederland scoort slecht op milieuranglijst EU

Nederland staat onder aan de Europese ladder als het gaat om het behalen van klimaat- en energiedoelstellingen in 2020. Luxemburg en Nederland scoren het slechtst in een voortgangsoverzicht dat het Europees Milieuagentschap dinsdag publiceerde.

Twintig van de 28 EU-lidstaten liggen op koers om hun doelen op het gebied van hernieuwbare energie en het terugdringen van het energieverbruik te halen. Nederland heeft in beide categorieën een achterstand. De doelstelling voor de derde categorie, het terugdringen van broeikasgassen, is voor Nederland wel binnen handbereik, zo blijkt uit het rapport.

Greenpeace noemt de plaats op de ranglijst ‘Nederland onwaardig’. De organisatie wil onder meer dat Nederland zijn kolencentrales sluit. “Pas dan kan Nederland geloofwaardig afreizen naar de klimaattop in Parijs.” Greenpeace lanceert dinsdag de campagne ‘Beste Mark’, waarin het kabinet-Rutte wordt opgeroepen om orde op zaken te stellen, voordat het eind volgende maand afreist naar de klimaattop. Op 29 november organiseert Greenpeace met andere organisaties een klimaatmanifestatie in Amsterdam.

Milieudefensie vindt dat het kabinet ‘razendsnel’ de eindspurt moet inzetten, als Nederland niet ‘hopeloos’ wil achterblijven met de duurzame energievoorziening. Minister van Economische Zaken Henk Kamp zei eerder dat de doelen nog haalbaar zijn.

Dertien EU-lidstaten liggen op koers om de doelstellingen in alle drie de categorieën te halen. Dat waren er vorig jaar nog negen. Het Milieuagentschap stelt dat de EU als geheel de gestelde doelen in 2020 kan halen als het beleid wordt aangescherpt.

Comments ( 0 )

  Leave A Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Berkenvenseweg 3
  info@caminohoutfornuizen.nl
  +31 (0) 653 943 813

  Vragen/opmerkingen of wilt u bestellen? Stuur ons een bericht!

  Bericht is verzonden U hoort snel van ons Oeps! Er is iets niet goed gegaan..
  Leegmaken
  © 2015 Camino Houtfornuizen

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te maken. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan gaat u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten